2024.06.06.
esővízgyűjtő

Esővízgyűjtő tartályok jelentősége a vízgazdálkodásban

Az esővízgyűjtő tartályok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a környezettudatos háztartásokban és kertészek körében. Az esővíz hasznosítása nemcsak a vízszámlákat csökkenti, hanem hozzájárul a környezet védelméhez is. Ugyanakkor fontos megteremteni annak feltételeit, hogy optimális módon és mértékben tudjuk elvégezni a kívánt mennyiség felhalmozását. Ebben segítenek a különböző esővízgyűjtő rendszerek.

Mire szolgálnak az esővízgyűjtő tartályok?

Az esővízgyűjtő tartályok elsődleges feladata az csapadék összegyűjtése és tárolása, amit később különböző célokra használhatunk fel. Az így felhalmozott nedvesség ideális a növények öntözéséhez, mivel klórmentes és lágy víz. Megfelel autómosásra, miközben csökkenti a csapvíz fogyasztását. Használható WC öblítésére, szűrve pedig alkalmas mosó és mosogató gépek működtetésére. Az esővíz tárolása vészhelyzetekben, például szárazság idején is biztosít vízellátást.

Az esővízgyűjtő tartályok típusai

Az esővízgyűjtő tartályok különböző típusokban kaphatók, hogy megfeleljenek az egyedi igényeknek és környezeteknek. Választhatók kisebb méretű, általában 200-500 literes kapacitású tartályok, amiket könnyen lehet telepíteni és mozgatni. Ezek ideálisak kisebb kertekhez és udvarokhoz. A nagyobb kapacitású, akár több ezer literes esővízgyűjtő tartályok, a földbe süllyeszthetők. Ezek rendkívül helytakarékosak és hosszú távú víztárolásra alkalmasak. Vannak még olyan kivitelek, amik esztétikailag is hozzáadnak a kert vagy az udvar megjelenéséhez. Ezek különböző formákban és színekben kaphatók, hogy harmonizáljanak a környezettel. Az esővízgyűjtő rendszerek széles választékát találjuk meg a sunikft.hu weboldalon. Válogassunk közülük bátran!