2024.04.23.

A legnépszerűbb otthoni praktikák a dugulás megszüntetésére

Nincs is annál bosszantóbb, mikor valamilyen fennakadás keletkezik a vízhálózatokban. Ha azt tapasztaljuk, hogy a víz nem, vagy csak lassan csörgedezve távozik a lefolyókból, akkor egész biztosan dugulás áll a háttérben. Szerencsére azonban számos módszer áll a rendelkezésünkre, hogy elejét vegyük a problémának.

Mutatjuk, hogy mik a leggyakoribb házi praktikák, ha duguláselhárítás a cél!

A jó öreg pumpa

Szinte nincs olyan háztartás, ahol ne lenne a WC csésze mellett egy pumpa kihelyezve. Remek gyógyír lehet duguláselhárítás gyanánt, de csak akkor, ha szakszerűen használjuk. Egy megfelelő méretű és kialakítású pumpa segítségével akkora vákuumot hozhatunk létre a lefolyóban, ami általában elegendő ahhoz, hogy elmozdítsuk a dugulás okát – ami aztán tovább gördülhet az útján. Főként akkor válhat a segítségünkre, ha a dugulást valamilyen lefolyóba ejtett tárgy, idegen anyag okozza (pl. felhalmozódott WC papír), de általában sikeresen bevethető nem túl makacs, és nem is túl megkötött lerakódások esetében is.

Egy adag forró víz

Elsőre talán semmiségnek tűnhet, de néha egy alapos forró vizes átöblítés is elegendő lehet ahhoz, hogy megszüntessük a dugulás forrását. Ebben az esetben azonban ne kézmeleg vizet használjunk, hanem valóban tűzforrót. Forraljunk fel egy lábas vizet, vagy melegítsük elő vízforralóban, majd borítsunk bele szép lassan az érintett lefolyóba. Mivel forró vízről van szó, ügyeljünk oda rá, hogy ne égessük meg magunkat. WC csésze esetében inkább ne alkalmazzuk ezt a módszert, mert hő hatására könnyen elrepedhet az anyag.

Szódabikarbónás-ecetes átöblítés

Az egyik legkedveltebb házi praktika duguláselhárítás céljából a jól bevált ecet. Az ecet már önmagában is hatékony lehet, de szódabikarbóna párosításával egy igazán ütős elegyet alkot. Ebben az esetben öntsünk két pohár szódabikarbónát és két pohár ecetet a lefolyóba. Ne ijedjünk meg, ha azt tapasztaljuk, hogy nagyon felhabzik, hiszen ezt csak azt jelenti, hogy a két anyag találkozott egymással és elkezdték szorgos munkájukat a lefolyóban. A szódabikarbónás-ecetes átöblítés fertőtlenítő, vízkőoldó és szagtalanító hatású, képes feloldani a vízhálózatban keletkezett enyhe lerakódásokat.

+ 1 tuti biztos módszer

Habár az imént említett praktikák olykor valóban elegendőnek bizonyulhatnak egy akut dugulás megszüntetésére, egy visszatérő, makacs dugulásnál azonban már nem érdemes pusztán ezekre hagyatkozni. Ha nem ismerjük a dugulás pontos okát, akkor előfordulhat, hogy például a szorgos pumpálással csak mélyebbre nyomjuk a bent ragadt tárgyat.

Általában természetes érzés, hogy a vízvezeték szerelő lesz az, akire az emberek csak legutoljára szeretnek gondolni, ha dugulásról van szó. Ennek hátterében a felmerülő költségek mellett a legtöbbször az áll, hogy még magunknak sem szívesen valljuk be, hogy segítségre van szükségünk. Ezen felül pedig valahogy senki sem szeret egy idegen embert beengedni a lakásába.

A Dénes Építőipari Kft. profi vízvezeték szerelő csapata hosszú évtizedek óta képviselteti magát a szakmában, ami egyet jelent azzal is, hogy gyorsan, szakszerűen és a lehető legkevesebb kellemetlenséggel végeznek az ügyfelek otthonában, ha duguláselhárítás forog kockán. Sőt, mi több náluk a duguláselhárítás 0-24 órában elérhető, így akár az éjszaka közepén is megcsörgethetjük őket.