2024.06.09.

Így spórolhat klímájával a nyári forróságban

A nyári hőségben semmi sem esik jobban annál, mint amikor az ember végre bemenekülhet kellemes, légkondicionált otthonába. Sokan mégsem élnek ezzel a lehetőséggel, hiszen egy extra berendezés több hónapon át tartó működtetése a villanyszámlán is meglátszik majd.

Szerencsére számos trükköt is bevethet otthonában, ha szeretné gazdaságosan lehűteni szobái levegőjét klímaberendezésével. Sőt, aki még csak most gondolkodik egy légkondicionáló beszerzésén, annak egy klíma beszereléssel együtt is kedvezőbb megoldás, mintha a nyár közepén vásárolná meg azt.

Szóval hogyan spórolhat komoly összegeket úgy, hogy közben klímával biztosítja a kellemes hőmérsékletet otthonában? Íme néhány jó tanács ehhez!

1. Kapcsolja ki a berendezést az éjszakai órákban

Ez a megoldás pofonegyszerű: nappal működtesse klímáját, éjszaka pedig hagyja pihenni. Miután leszáll az est, a levegő hőmérséklete is lecsökken, így ilyenkor már nincs szükség az extra hűtésre, és nyitott ablak mellett is élvezhető marad a szoba légköre. Még talán egy enyhe huzat is beférkőzik majd, ami tovább hűtheti a levegőt.

2. Állítsa be megfelelően termosztátját

Ha a klímáról és a nyári energiafogyasztásról van szó, akkor minden egyes fok számít. Az egyik legjobb megoldás olyan hőmérsékeltre állítani a termosztátot, ami nem terheli meg túlzottan a klímát, mégis kellemes, a kintinél hűvösebb levegőt teremt a szobában.

Általánosságban 22-24°C-ra ajánlott állítani a készüléket (tehát legfeljebb 8 fokkal hűvösebbre, mint odakint), de érdemes észben tartani, hogy szó szerint minden egyes Celsius fokkal extra pénzt spórolhat meg, ha halandó eltűrni a valamivel melegebb levegőt otthonában.

3. Sötétítse be otthonát

Az ablakok elfedése segít megvédeni otthonát a forró napsugaraktól. Ez egy érezhetően hűvösebb levegőt teremt majd, amiben a klímának sem kell olyan sok energiát felhasználnia, hogy szinten tarthassa a szoba hőmérsékletét. A Nap erejét magát nem szabályozhatjuk, azt viszont már igen, hogy mennyire van hatással szobáink hőmérsékletére.

A legegyszerűbb módszer sötétítőfüggönyöket, reluxákat vagy redőnyöket használni ehhez, de még a színezett ablaküvegek is visszaverik a napsugarak egy részét. Szintén sokat jelenthet, ha néhány magas, dús lombú fa áll az ablakok előtt, hiszen ezek természetes, folytonos árnyékolást biztosítanak.

4. Kapcsolja ki a hőtermelő készülékeket

A televíziók, a számítógépek, a sütő, a nyomtatók, a lámpák és egyéb berendezések mind hőt termelnek, miközben használják őket. A légkondicionálóknak persze ezzel az extra hőmérséklettel is meg kell küzdeniük, ami szintén felesleges fogyasztást eredményez majd. Amikor tehát nincs rájuk szükség, kapcsolja ki ezeket a berendezéseket (amivel már alapból spórolhat).

Ami a sütőt illeti – a nyár a legideálisabb időszak a szabadtéri főzőcskézésre, tehát vegye elő bátran a grillkészletet, és intézze el a sütést a szabadban, ahol az extra hőmérséklet úgyis eltűnik majd a levegőben.

5. Tartsa karban légkondicionálóját

Hiába figyel oda a szoba besötétítésére, az elektromos készülékek kikapcsolására és a termosztát beállításaira, ha maga a klímaberendezés nem működik megfelelően. Egy légkondicionáló – főleg, ha sokat használják – rendszeres karbantartást igényel, hogy sokáig működhessen hibamentesen és gazdaságosan.

Az egyik legfontosabb karbantartási feladat a szűrők ellenőrzése. A légszűrők segítenek tisztán tartani a szoba forgatott levegőjét, azonban ha eldugulnak, akkor a készülék ugyan azt a poros levegőt fújja majd vissza a szobába, amit magába szívott. Az eldugult szűrők továbbá magasabb teljesítményére kényszerítik a klímát, ami így többet fogyaszt majd a kelleténél. Takarítsa vagy cserélje ki tehát a szűrőket rendszeresen a készülék használati útmutatója alapján.

Egy klímaszerelőtől is érdemes legalább évente egyszer alapos karbantartást kérni, hiszen egy szakavatott pár szem olyan hibákat vehet észre időben, amik később súlyos (és drága) károkat okozhatnának. Előzze meg ezeket a költségeket, és kérjen karbantartást még ma készüléke számára!