2024.05.19.
montessori játékok

montessori játékok

A montessori játékok itthon is népszerűek

Vannak olyan játékok, amelyek egészen különleges módon viszonyulnak a gyermekhez. A montessori játékok kétségtelenül ebbe a kategóriába tartoznak és már itthon is hatalmas népszerűségnek örvendenek. Még mielőtt belevetnénk magunkat a csodálatos változataiba, ismerkedjünk meg kicsit a történetükkel! Ezek a játékok Maria Montessori olasz orvosnő, pedagógus és pszichológushoz köthetőek. A különböző eszközök közös jellemzői, hogy a méretükben a gyermekek kezéhez igazodnak, esztétikusak, szépek, anyagukban és színükben egyaránt, tartósak, higiénikusak, könnyen tisztíthatóak.

A montessori játékok célja a színek és formák megismertetése a gyermekekkel. Ezek nemcsak a szem-kéz koordinációt fejlesztik, hanem hozzájárulnak a finommotorikus képességek csiszolásához is. A montessori játékok főleg a logikára épülnek, cselekvésre motiválják a gyermeket. Úgy is fogalmazhatunk, hogy ezek a játékok a játékon keresztül oktatnak, mert követik az ember természetes ösztöneit. Fontos azt is tudni, hogy ezeknek az eszközöknek több szintjük van. A montessori játékok első szintje az, amikor a gyermekek még csak ismerkednek a montessori „segédeszközökkel”. Ezek természetesen egyszerűek, könnyen megérthetőek. A második szint azoknak alkalmasak, akiknek már van tapasztalatuk az ilyen játékok terén. A harmadik, vagyis az utolsó szint a sokrétű tapasztalattal rendelkező csemetéknek valók. A különleges segédeszközök rendkívül hatékonyak, ugyanakkor elképesztő módon lekötik a gyermekek figyelmét.

A kicsik roppant módon élvezik a színek és formák összjátékát. A montessori játékok kiemelt figyelmet kapnak az okosjatek.hu webáruház üzemeltetőitől is. Ez pedig nem jelent kevesebbet, mint azt, hogy nagyon sokféle változatuk elérhető ebben a boltban. Kapható itt járműves fűzőcske, képkereső, mágneses öltöztető, kézügyesség fejlesztő kocka és még megannyi más fantasztikus dolog. A játékok zöme fából készült, ezért ezek még közelebb állnak az eredeti elvhez. Természetesek, kellemes tapintásúak, időtállóak, ráadásul gyönyörűek.