2023.09.25.
bim projektmenedzsment

Precíz tervezést kínál a BIM projektmenedzsment

Egy építkezés sokkal bonyolultabb feladat, mint azt valaki elsőre gondolná. Manapság, az informatikai rendszerek világában, szinte elképzelhetetlen, hogy miként történt meg az otthonok építése a régi korokban. Tervrajzok már régóta készülnek, de még azok megszületése előtt is volt építkezés. A BIM projektmenedzsment még sehol sem volt, amikor nagyszüleink vályogból, vagy vert falból, tapasztott felülettel és náddal borított tetőkkel lakásokat építettek. Meglepő módon ezek kellően autentikusak voltak és még a funkciójukat is jól ellátták.

Természetesen a technológia magas léptekkel fejlődött és az informatika megjelenésével az elvárások szintén növekedtek. Az egyszerű parasztházakat felváltották a több emeletes ingatlanok, amiknél a BIM projektmenedzsment és az egyedi alapanyag felhasználás kulcskérdéssé vált. A kezdeti tervezés meghatározhatja a sikerességet. Gyakori probléma, hogy némi elszámítást követően a végső költségek magasabbra rúgnak, illetve valamiből többre lesz igény. A határidő kitolódásával pedig minden borul. A BIM projektmenedzsment lényege pontosan a részletekben rejlik.

Az adatok a kezdeti, majd a projekt előrehaladásával folyamatosan történő betáplálásuk révén előre kiszámíthatók a költségek és az időtényező behatárolására ugyanúgy esély nyílik. Minimalizálhatók az esetleges kockázatok, amivel a végső kiadások csökkentésére nyílik mód. A BIM projektmenedzsment tehát végső soron megszolgálja a bizalmat és visszafogj a felesleges kiadásokat. Megéri elég időt szánni a létrehozására, főként annak ismeretében, hogy több dimenziós modellként megtekinthető már kezdeti szakaszban a végeredmény.