2024.05.18.

Melyek a legjobb inverter márkák napelemhez?

Az inverter a napelem legfontosabb és egyben legérzékenyebb része, ugyanis enélkül az alkatrész nélkül nem valósulhat meg az áramtermelés. Az egyenáramot a napelem termeli meg, azonban ezt nem tudjuk felhasználni, így átalakításra van szükség. Az inverter ezt az egyenáramot váltakozó árammá alakítja, amely már alkalmas arra, hogy a háztartásban felhasználjuk, de akár az áramszolgáltató hálózatába is vissza lehet táplálni.

Mindezek alapján kijelenthető, hogy az inverter a napelem fontos része, azonban feladata itt még nem ér véget, ugyanis másodlagos feladata a panelek folyamatos megfigyelése és ellenőrzése is. Állandóan adatokat gyűjt a rendszer teljesítményéről, ha pedig bármilyen rendellenességet észlel, akkor hibaüzenetet küld számunkra, melyet az elemzésekkel együtt a rendszerhez tartozó applikációban tudunk nyomon követni.

Gyakori kérdés a rendszer telepítése előtt, hogy melyik a legjobb napelem inverter? Erre általános válasz nem létezik, hiszen elsősorban a műszaki lehetőségek, költségvonzatok, a környezet adottságai, illetve a megrendelő igényei határozzák meg. Az viszont megkönnyítheti a döntést, ha tisztában vagyunk vele, hogy melyek a legjobb inverter márkák.

Fronius

Az osztrák Fronius mellett elsősorban az szól, hogy a régióban, beleértve hazánkat is, kiváló szerviz hálózatot hoztak létre. Emellett minden egyes alkatrész cseréjére lehetőség van, méghozzá bontás nélkül is akár a garanciális időt követően is. Az inverterekre általában 5 év garanciális idő jár, de ezt akár 20 évre is meg lehet hosszabbítani. Termékeik számos típusban kaphatók, valamint aktív hűtéssel rendelkeznek a magasabb teljesítmény érdekében.

Huawei

A Huawei közismert márka, mely viszonylag új szereplőnek számít az inverter gyártás világában. Gyors fejlődésének köszönhetően azonban sikerrel veszi fel a versenyt a piacvezető társaival. Invertereiket rendkívül precízen gyártják, ugyanis az érzékelők, maximum 0,5%-os eltérést engedélyeznek.

Solplanet

A Solplanet 2007 óta saját márkanév alatt gyártja termékeit, előtte pedig egy évtizedig más gyártóknak készített minőségi invertereket. A vásárlók elsősorban a költséghatékonyság miatt választják előszeretettel ezeket a termékeket. A beépített DC izolátoruknak köszönhetően nagyon könnyen, fedélnyitás nélkül is telepíthetőek. További előny, hogy rendkívül csendesek működés közben.

SolarEdge

A SolarEdge márkát mindenképp érdemes megismerni, hiszen az okos inverterek terén piacvezetőnek számít. A termékeik komoly belső védelemmel rendelkeznek, illetve igazán magas hatásfokon működnek. Az inverterek két részből állnak. Egyrészt a klasszikus inverter funkciókból, másrészt a hozzájuk kötődő teljesítmény optimalizáló eszközből. Ennek köszönhetően a napelem rendszer panelenkénti ellenőrzése is lehetséges.

SMA

A német SMA szintén egy ismert inverter gyártó, melynek termékeire a jó szervizelhetőség, tartósság, munkapontkezelő algoritmus és a pontosság jellemző. Ha szükséges, akkor a cserekészülék akár 3-5 nap alatt házhoz érkezik. A termékekre 10 év garancia jár. Az AV modellek általában nem rendelkeznek kijelzővel, csak wifi kapcsolat által szabályozhatók.