2024.06.08.
nyaki gerincsérv

nyaki gerincsérv

A nyaki gerincsérv kezelése: milyen gyógytorna gyakorlatok segíthetnek?

A nyaki gerincsérv több minden miatt is ki tud alakulni, köztük a mozgásszegény életmód, a folyamatosan számítógép előtt töltött órák száma, esetleg a túlterhelés is állhat a háttérben. Érdemes azonban már időben megelőzni a problémát, hiszen ezzel akár egy komolyabb műtétet is megelőzhetünk. Amennyiben azonban már megtörtént a baj, abban az esetben ideje felkeresni egy szakembert, aki célzott kezeléssel segíthet a rehabilitációban. Cikkünkből kiderül, milyen módszerekkel javítható a beteg állapota.

A nyaki porckorongsérv két fő oka

Két oka is lehet annak, hogy a nyaki porckorongsérv kialakul. Az egyik ilyen az ember mozgásszegény életmódja, hiszen valljuk be, egyre kevesebb időt töltünk a szabadban. Akik nem sportolnak rendszeresen, azok egyáltalán nem tartják karban a gerincet stabilizáló izmokat, ezáltal a gerincet sem mozgatják át rendszeresen. Ezáltal náluk sokkal nagyobb eséllyel tud kialakulni nyaki sérv.

Természetesen az aktív életet élők esetében is előfordulhat a probléma, hiszen a túlterhelés sem tesz jót a testünknek. Másik probléma azonban a képernyő előtt végzett, hosszú órákon át tartó munka. A napjaink számítógépei már nem olyanok, mint régen, hiszen sokkal többet használjuk őket, nagy részünk az egész napot ezek előtt az eszközök előtt töltik. Ezzel nem is lenne gond, ha közben néha felállnánk, megmozgatnánk magunkat, hiszen csak ezzel tarthatjuk karban a testünket. Néha érdemes állva is végezni a laptopos feladatokat, hiszen ezzel is segítünk abban, hogy ne egy testrészünket terheljük meg túlzottan.

A megelőzésben azonban segítséget nyújthat egy szakember, aki célzott gyakorlatokkal lát el bennünket annak érdekében, hogy az adott testrészt megerősíthessük. Azonban a probléma kialakulása után is mindenképpen érdemes felkeresni egy gyógytornászt, akinek a rehabilitációban van nagy szerepe.

Milyen hatással van a testünkre a gyógytorna?

A nyaki gerincsérv kialakulása estében hatásos eredményeket érhetünk el egy gyógytornász segítségével. Nagy esélye van annak, hogy ismét fájdalommentes hétköznapokat élhetünk meg. Emellett az esetek többségében a helyére kerül az elmozdult porckorong, így elmúlhat a zsibbadás és a gyengeség, ami a végtagokban jelentkezett. Ismét erőssé válhat a fogás, ezáltal pedig a tárgyakat sem ejtjük el olyan könnyen.

A célzott feladatok hatással vannak a testtartásra, tehát ismét elsajátíthatjuk, hogyan lenne érdemes ülni vagy éppen sétálni. A rendszeres segítségnek köszönhetően, többé nem kell tartani attól, hogy esetleg a probléma ismét jelentkezne.

Ha még többet szeretnél tudni arról, hogy hogyan segíthet a nyaki gerincsérven a gyógytorna, akkor mindenképp érdemes szétnézned a www.gyogytornaszom.hu weboldalon.

Milyen tünetei vannak a nyaki gerincsérvnek?

Az egyik leggyakoribb tünet a nyakfájás, de sokaknál vállfájdalom is jelentkezik. A fej mozgatásának nehézsége szintén egy olyan panasz, amit sokat észlelnek. Sokszor már a fodrásznál is nehézséget okot a fej hátra döntése, amikor a szolgáltató megmosná a hajunkat. A súlyosbodás során pedig akár izomgyengülés, zsibbadás is jelentkezhet, ami még a vállba és a karba is kisugrázik. Ez főként az idegek nyomása miatt alakul ki, így nem árt azt időben megelőzni.

Ne feledkezzünk meg egy másik gyakori tünetről sem, amely a fülzúgás és a szédülés. A helytelen, előre helyezett fejtartás miatt ugyanis sokan ezt is érzékelik, amit az idegek elnyomódása okozhatja.

Mi történik akkor, ha nem fordulunk orvoshoz?

Hiába nem akarunk időt és energiát pazarolni az orvosra, ha nélküle szinte lehetetlen a gyógyulás. A rehabilitáció sikeressége attól is függ, hogy milyen korán kerülünk szakemberhez, aki célzott gyakorlatokkal segíti a gyógyulásunkat. A gyógytorna nélkül ugyanis az állapotunk gyorsan rosszabbra fordulhat, hiszen a rossz testtartás nem magától fog javulni. Amennyiben semmit sem teszünk az egészségünkért, akkor nem várhatjuk azt sem, hogy az izmok erősebbé válnak. A nyaki gerincsérv ugyanis hosszú távon akár bénulást is okozhat, amiből aztán nem sok esély van a felépülésre.

Abban az esetben pedig, ha megtörtént a nagy baj, illetve a tünetek is súlyosabbá váltak, akkor nagy valószínűséggel műtétre is sor kerülhet. Érdemes tehát időben szakember segítségét kérni, aki hosszú távon támogatja a nyaki gerinc egészségét.