2024.04.23.

Így találtam meg a legjobb addiktológus szakembert

Az alkoholizmus nehéz téma. Akik érintettek benne, sokszor szégyellnek beszélni róla. Sokáig én is így voltam vele, mert nem értettem, miért történik mindez a környezetemben. Nem tudtam, kinek mondjam el, hogy mi zajlik a családomban, aki ítélkezés helyett valóban segítséget tud nyújtani. A jég csak évek után tört meg, amikor végre megismertem Petke Zsolt addiktológus szakembert a Felépülők (felepulok.hu) csapatából.

A felepulok.hu közösségére egészen véletlenül találtam rá az interneten böngészve… Addigra már nagyon beleástam magam az alkoholfüggőség témájába, mivel hozzátartozóként tehetetlennek éreztem magam, és én is csak fokozott dohányzással tudtam levezetni a dühömet. Pont ezért is fogott meg a weboldal, mivel ott többek között azt is leírják, hogy az alkoholizmusra egy családban érdemes rendszerszintű problémaként tekinteni. Mindezt részletesen.

Az egész olyan, mint amikor bedobunk egy követ a vízbe, az pedig egyre nagyobb és nagyobb körben kelt hullámot. A függőség is egy ugyanilyen lavinát indít el az alkoholista családjában, ahol mindenki hajlamossá válik különböző szerepekbe bújni. A jó hír az, hogy a rendszeren belül a pozitív változások is kihatnak a többi elemre, ezért mindegy, hogy hogyan tesszük meg az első lépést. A felepulok.hu többfajta terápiát is tud nyújtani például az alkoholfüggőknek! Az egyik egy 28 napos bentlakásos program, ahol csoportterápia keretében megismertetik a páciensekkel a fent már említett szerepeket is többek között, emellett pedig az egyéni jóllétükre is ugyanúgy nagy hangsúlyt fektetnek. Egy szakember ugyanis bármikor rendelkezésére áll ott bárkinek, a külvilág zavaró tényezőitől elszigetelt házban, illetve a kirándulások és sporttevékenységek segíthetnek a részvevőknek új célokat kitűzni, illetve egészséges módon megszabadulni a stressztől és egyéb elfojtott negatív érzésektől. És a 28 nap eltelte után sem ér véget a terápia, hogy a visszaesés esélyét minimalizálni lehessen!

A megfelelő terápia kiválasztása még a legtapasztaltabb szakembereknek sem megy ránézésre. Emiatt minden kapcsolatfelvétel egy személyes megbeszéléssel kezdődik, ahol felmérik a beteg állapotát, illetve motivációját, majd az alapján javasolják egyik vagy másik módszert. Az első alkalommal petke zsolt fogadott bennünket, akit nagyon szimpatikusnak találtam. Látszott rajta, hogy kezdettől fogva megtalálja a közös hangot a hozzátartozómmal, amit én hosszú ideig reménytelen feladatnak éltem meg. Mint utólag kiderült, petke zsolt és munkatársai azért is választották ezt a hivatást, mert korábban ők is hasonló cipőben voltak, vagyis őket is személyesen érintette az alkoholfüggőség. Ez egy olyan téma, amit én sem gondolom, hogy orvosi könyvekből meg tud érteni az ember… Nyilván tudjuk, hogy az alkoholfogyasztás hogyan hat a szervezetre, meg azt is, hogy miért nyúlnak időnként azok az emberek is a pohár után egy nehéz időszakban, akik máskor nem tennék, de az alkoholfüggőség kialakulása ettől függetlenül még egy soktényezős rejtély marad, amely mindenkinél máshogy áll össze a jellemző tényezőkből.

A felepulok.hu oldalán egyébként van is egy cikk erről, hogy melyek az alkoholizmus első jelei, és ebből hogyan tud kialakulni hosszútávon a függőség. De ahogyan Petke Zsolt is említette a személyes beszélgetés előtt, nehéz általánosítani ebben a témában. Van, amiben lehet, például az alkoholisták ivási szokásait illetően, és van, amiben szinte lehetetlen. Ilyen például a súlyos alkoholizmus kialakulásának időpontja. Az is előfordulhat, hogy valaki már egyetemista korában többet iszik társainál, mégis csak nyugdíjas korára válik alkoholistává. Az alkoholizmus kezelése tehát azért is nehéz, mert nem olyan ez a betegség, mint mondjuk az ajakherpesz, amiről egyértelműen lehet látni, ha előjött, és nagyjából mindenki ugyanazt a kezelést fogja rá alkalmazni. Itt minden esetben egyedi megoldás és tapasztalt segítő szükséges.