2024.04.23.
Otthoni edzésre készülsz

Otthoni edzésre készülsz? Így hozhatod magad formába eszközök nélkül!

Az otthoni edzésben az a legjobb, hogy rendkívül kevés befektetést igényelnek. Ez különösen akkor igaz, ha saját testsúlyos edzésbe kezdünk. Kiváló alternatíva lehet akkor, ha nem szeretnénk edzőterembe járni, vagy nem tehetjük meg idő- vagy pénz hiányában. Cikkünk azt igyekszik bemutatni, hogy hogyan érhetsz el akár rendkívüli eredményeket is az eszközök nélküli, otthoni edzésekkel, és hogyan spórolhatsz így magadnak időt, és természetesen pénzt is.

Kinek lehet hasznos az, ha otthon edz?

Valójában mindenkinek. Az otthoni edzéssel megtakaríthatod a konditerembe jutás idejét, a bérlet árát, és még várakoznod sem kell a különböző gépekre. Az otthoni edzés mellett az is fontos érvként szolgál, hogy nem kell számolnod a vizslató tekintetekkel, és a saját erőnlétednek megfelelően haladhatsz a fejlődés útján. Kezdőként fontos, hogy igyekezz a saját állapotodnak megfelelő gyakorlatokat választani, és lassanként építsd be az életedbe a mindennapos mozgást. Légy türelmes, de következetes magaddal!

Milyen gyakorlatokat válassz az otthoni edzésterv összeállításakor?

Jó hír, hogy a paletta rendkívül széles, így a legfontosabb, hogy olyan mozgásformákat válassz, amiket valóban szívesen végzel, és nem érzed egy kötelező rossznak. Ne feledd, az edzést nem azért csinálod, mert mások is, hanem azért, hogy megőrizd egészségedet, esetleg javíts azon, és növeld a fizikai és mentális teherbíró képességed. A megfelelő otthoni edzésterv segítségével jóval könnyebben érheted el a kívánt eredményeket.

A saját testsúlyos edzés az egyik legjobb választás, hiszen a test a saját súlyát használja a fejlődéshez. A guggolás, a hasprés, a húzódzkodás, a fekvőtámasz, a plank, a lábemelések, és még számos egyéb olyan gyakorlat tartozik ehhez a halmazhoz, ami aránylag rövid időn belül látványos eredménnyel jár. Fejlődik az izomerő, nő az állóképesség, javul az általános közérzet, formálódik az alak.

A jóga és a pilates szintén eszköz nélkül is végezhető mozgásformák. Nem csak az izmokat fejlesztik, de javítják a testtartást, a hajlékonyságot, a rugalmasságot is. Jótékonyan hatnak ezek a mozgásformák az elme lecsendesítésére, valamint a koncentrációsképesség javítására is: a kitartott mozdulatok arra serkentik az agyat, hogy ura legyen a testnek.

Az otthoni kardió edzések szintén remek választásnak bizonyulhatnak azok számára, akik jól tűrik a monotonitást, és szeretnék javítani állóképességüket. Ilyen lehet az ugrókötelezés, a jumping jack, a négyütemű gyakorlatok, a lépcsőzés, de a kocogás és a futás is. Ezek esetében fontos, hogy beruházz egy minőségi futócipőre, ezt később meghálálják az ízületeid!

Milyen rendszerességgel kell edzeni ahhoz, hogy legyen eredménye? A táplálkozás mennyit számít?

Hetente körülbelül 3-4 alkalommal kell rászánnod magad az edzésre, hiszen a rendszeresség az, ami a kulcsa az eredményeidnek. Ezért fontos, hogy igyekezz tényleg olyan edzésformát választani, amit örömmel végzel, hiszen ezután az életed része lesz!

Végezz teljes testet átmozgató gyakorlatokat, valamint igyekezz, hogy minden izomcsoportod megkapja a megfelelő stimulációt. Hetente minimum egyszer kardiózz (például a futás), egyszer végezz nyújtó edzést (például a jóga), egyszer pedig saját testsúlyos edzést. Mindenképpen tartsd szem előtt, hogy elegendő időt hagyj a pihenésre is, hiszen az izomregenerációhoz ez elengedhetetlen.

Fogyassz elegendő fehérjét, szénhidrátot, zsírt és ásványi anyagokat, vitaminokat, de a rostokról se feledkezz meg. És igyál elegendő tiszta vizet is!