2024.04.23.

Fontos tudnivalók a merevedési zavar kezelési módszereiről

Az interneten és a köztudatban is sok téves információ kering a merevedési zavarral kapcsolatban. A tények megismeréséhez első körben néhány mítoszt kell lerombolni.

 

Milyen mítoszokkal találkozhatunk?

 

A merevedési zavar az öregedés normális velejárója és a férfiaknak együtt kell élniük vele. Ez így nem igaz, hiszen csak gyakoribb az idősek körében és nem érint minden idős embert. Ezzel nem kell együtt élni. Sokszor az idősebb férfiaknak stimulációra van szükségük ahhoz, hogy erekciót produkáljanak. A merevedési zavar nem érinti a fiatalabb korosztályt. Ez is egy mítosz, hiszen gyakoribb a 75 év felettieknél, de bármely korban lévő férfinál előfordulhat. Az erekciós zavar zavaró lehet, de nem jár veszéllyel. Ez szintén egy mítosz, hiszen önmagában nem veszélyes, de ez egy súlyos egészségügyi állapot, amely jelezhet szívproblémát és cukorbetegséget is. Nagyon fontos, hogy időben fel kell keresni az orvost és csak egy vizsgálat derítheti ki, hogy mi áll a probléma mögött. Lehet, hogy olyan betegségre figyelmeztet ez az állapot, amely azonnali kezelést igényel. A merevedési zavart okozhatja cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás, kismedencei műtét, dohányzás, sugárterápia, alacsony tesztoszteronszint, különféle neurológiai betegségek, mint például a Parkinson-kór vagy a gerincvelő sérülés.

 

Milyen vizsgálatok rendelhet el az orvos?

 

Nem mindegy, hogy hogyan fut neki az ember a merevedési zavar kezelésének, ezért fontos, hogy előzetes vizsgálatokat végezzenek el. Az orvos teljes körű vizsgálatot végez, így ellenőrzi a pénisz, a herék, valamint a herezacskó rendellenességeit. A szívbetegség kizárása érdekében ellenőrzi a vérnyomást, megméri a szívritmust és vérvizsgálatot is elrendelhet. Vérvizsgálatnál ellenőrzik a koleszterinszintet is. A vérben ilyenkor kéthetik a prosztata-specifikus antigén szintjének mérését is. Vérvizsgálattal tudják ellenőrizni a cukorbetegségre utaló jeleket is. A vérből elvégzik a glükóz szint mérést. A szívbetegségek és a merevedési zavar között kapcsolat állhat fent, ezért az orvos szívkockázat értékelést végez. Ekkor speciális szívvizsgálatokat is elrendelhet a helyzet súlyosságától függően, akár terheléses vizsgálatot is kérhet. Laboratóriumi vizsgálattal ki tudják mutatni az esetlegesen fennálló anyagcserezavarokat, amelyek sokszor okoznak merevedési problémákat. Bizonyos esetekben szükség lehet speciális diagnosztikai vizsgálatok végzésére, mint például a pénisz doppler ultrahang, a különféle neurológiai vizsgálatok, éjszakai pénisz merevség teszt. Ezek a vizsgálatok csak akkor válnak szükségessé, ha az orvos előzetesen nem tudott elegendő információt begyűjteni a valós egészségi állapotról. Szükség esetén az orvos konzultálhat pszichiáterrel, endokrinológussal vagy neurológussal.

 

Milyen kezelési módszerek léteznek?

 

A merevedési zavart helyi terápiákkal, párkapcsolati felméréssel, lökéshullám-terápiával, injekciókkal, vákuumos erekciós eszközökkel, pénisz implantátumokkal is kezelhetik.