2024.04.23.
társasjáték

társasjáték

Ilyen új társasjáték megjelenésekre lehet számítani most ősszel

Mondhatjuk, hogy 2020 tavasza óta a társasjátékoknak jobb évük volt, mint sok embernek. Míg a home office, világjárvány és az ezzel kapcsolatos intézkedések és korlátozások sokak életét megnehezítették, a társasjátékok jobban fogytak, mint a megelőző években. Mi az ok? Nagyon sokan kerestek olyan elfoglaltságot, amelyet otthon űzhetnek a párjukkal, családjukkal, lakótársaikkal, a COVID szempontjából nézve biológiai közösségükkel, és ha lehet, offline. A társasjáték minden ilyen igényt kielégít(ett). És lássuk, milyen társasjáték megjelenésekre számít(hat)unk még idén?

 

2021-es új megjelenések eddig

Már februárban megjelentek régen várt címek, mint a Sztorikockák Harry Potter kiadása (ez azoknak is kiváló lehet, akik imádnak a Harry Potter világban elmerülni és azoknak is, akiknek soha nem elég a Sztorikockákból), a Splendor Marvel (ugyanez, csak a Marvel univerzummal), a Watergate ügy, amely igazán hiánypótló a politika és oknyomozó újságírás terén érdeklődőknek: az egyike az új társasjáték típusnak, a kizárólag kétszemélyes játékoknak; a Robbanó cicák partipakkja és a Nagyon T-Rex: mindezek már februárban kijöttek.

Nyár kezdetéig megjelent a Dobble Pixar, az Arnak elveszett romjai, a Víz alatti városok, a Felhőváros, a Fedőnevek sorozat Disney kiegészítője, a 7 csoda új kiadása, a Sherlock Holmes és Moriarty – Társak, a poszt-apokaliptikus, szürreális Harcmezők – Ütközetek a világ romjain, az aranyos Calico – Foltok, cicák, takarók, a Szókapocs és a Szabadulópakli új kiadása, amely a Szökés az Alcatrazból nevet kapta.

 

Szeptember elejéig a nagy sikerű Bűnügyi krónikák sorozat 1900 nevet kapott kiadása, a Dobble bármilyen utazásra elvihető Mini verziója, a Lumen Fidei a T.I.M.E Stories játékból, a Project L, az utazók egyik kedvencének, a Ticket to Ride Európa 15 éves, jubileumi kiadása, a Szókötő, az Unlock! Star Wars kiadása, a régóta várva várt Bálnalovasok, az Everdell világában újabb területet felfedező és megmutató Fagybérc, a Takenoko – Apróságok, a furcsán aktuális Pandemic: Szükségállapot nevű része, az Egérleső és a Quetzal: Szent madarak városa.

Nem mondhatjuk, hogy az idei eseménytelen év a magyarországi társasjáték piacon, akár kezdők, akár veterán társasozók vagyunk.

 

Mire számítsunk ősszel?

Gémklub társasjáték webshop szerint 2021 őszén is lesz mire várni. Az Azult, aki ismeri, imádja és kijött egy újabb része, A színpompás pavilon kiegészítő. Ne hagyjuk ki! A Time’s up Party verziója is megjelent már nemrég, ahogy a Pandemic veszélyzóna: Európa is. Reméljük, ezúttal csak a társasjáték címében halljuk majd ezeket a szavakat a jövőben. És a cikk írásának pillanatában két napja jelent meg a Crime Zoom – Az utolsó kártyalap is.

Szállítás alatt van még az Álomkert, a Renature – Újjáéledő természet, Cascadia vadvilága és a Boldog kicsi Dínók is.

Ha a gyártás gyorsan halad, megjelenhet még a Praga Caput Regni, a Canvas – Festői vásznak és mások is.