2024.05.22.
korai magömlés

korai magömlés

Útmutató a korai magömlés kezeléséhez

Talán kevesen tudják, de a korai magömlés zömében a 40 évnél fiatalabb férfiak bármelyikét érintheti. Ez egy igen gyakorta előforduló szexuális rendellenesség, amely a világon a férfiak 30-70%-át is érintheti. Néhány esetben az orvos javasolhatja, hogy urológust vagy mentálhigiénés szakembert keressünk fel, aki kimondottan a szexuális zavarokra specializálódott.

Mitől alakulhat ki magömlés?

Magömlést okozhatnak különféle pszichológiai problémák, mint például az önértékelési problémák, a tapasztalatlanság vagy a manapság sokakat érintő stressz is. Elképzelhető, hogy a szexuális kudarctól való félelem okozza a korai magömlést. Van azonban pár olyan betegség is, amely a korai magömlést okozza, ilyen a prosztatagyulladás, a különféle pajzsmirigy problémák vagy a cukorbetegség.

 

Hogyan kezelhető a korai magömlés?

 

A gyakori kezelések közé tartozhat a helyi érzéstelenítők, a különféle gyógyszerek és a tanácsadás is. Több szempontot is érdemes figyelembe venni a korai magömlés kezelésénél. A megfelelő kezelés megtalálása bizony időbe telik, hiszen akár kezelések kombinációja is szóba jöhet. Sok esetben az is segítséget jelenthet, ha a közösülés előtt egy-két órával maszturbál és így képes az ejakuláció késleltetésére.

Az orvosok esetenként azt is javasolhatják, hogy egy ideig kerülje a páciens a közösülést és inkább összpontosítson más típusú szexuális játékokra, így megszűnik a nyomás, ami a szexuális együttlétekből ered.

 

Gyógyszerek és helyi érzéstelenítők

A helyi érzéstelenítők krém és spray alakban is kaphatók, amelyek zsibbasztó hatóanyagot tartalmaznak. Ilyen zsibbasztó lehet a lidokain, a benzokain vagy a prilokain. Ezeket a termékeket a péniszre kell tenni vagy fújni 10-15 perccel a közösülés előtt. A helyi érzéstelenítő szerek hatékonyak, de lehetséges mellékhatásokkal is rendelkeznek. Mielőtt elkezdenénk használni a helyi érzéstelenítőt mindenképpen olvassuk el, hogy milyen mellékhatásokkal lehet számolni. A szájon át szedhető gyógyszerek közül érdemes megemlíteni a Dapoxetine tablettát. Ezzel a gyógyszerrel ellenőrzés alatt lehet tartani a korai magömlést és növelhető az ejakuláció közösülés közbeni előfordulásának az időtartama. Ennek a gyógyszernek a hatóanyaga nagyon gyorsan kiürül a szervezetből és nem rendelkezik annyi mellékhatással mint más antidepresszáns szerek. A gyógyszer szedése alatt nem fog csökkeni a szexuális vágy, nem lesz ideges a páciens és nem fog szorongani sem. A korai magömlést tulajdonképpen az agy néhány területén alacsonyan jelenlévő szerotoninszoint okozhatja. A Dapoxetine képes a szerotonin aktivitását növelni az idegrendszerben és ezáltal meghosszabbítja a szexuális aktivitást.

 

Kiknek nem ajánlott a tabletta szedése?

 

Számos olyan betegség van, amelyek fennállása esetén a tablettát nem szabad szedni, ilyen lehet a különféle szívprobléma, ezen belül is az aritmia és a szívelégtelenség. Nem szedhetik azok sem, akiknek alacsony a vérnyomása, depresszióban szenvednek, bipoláris zavarokkal küzdenek vagy epilepsziában szenvednek.